NSK/ZNAK webinar: Od tweeta do citata: altmetrija i uloga društvenih mreža u znanstvenom izdavaštvu

Objavljeno: Utorak, 26 Ožujak 2024

U utorak, 9. srpnja 2024. od 13.00 do 14.00 sati putem ZOOM platforme u organizaciji NSK i ZNAK održan je webinar:

Od tweeta do citata: altmetrija i uloga društvenih mreža u znanstvenom izdavaštvu

Predavačice: Ivana Matijević, Anja Majstorović (Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu)

Kratki opis: Društvene mreže danas su sastavni dio naše svakodnevice. Koriste se ne samo za privatnu komunikaciju i povezivanje s bližnjima, već i za poslovne svrhe – od oglašavanja do prodaje proizvoda i usluga. Osim općih, postoji i niz specijaliziranih mreža, pa tako i onih namijenjenih znanstvenicima i znanstvenoj komunikaciji. Altmetrija više nije toliko novi pojam, a vezana je upravo uz pojavu društvenih mreža i otvorenog pristupa znanstvenim radovima. Za razliku od većine tradicionalnih metrika, altmetrija se oslanja upravo na brojčane podatke o samom znanstvenom radu (članku) te uključuje i, primjerice, angažman na društvenim mrežama, preuzimanja s repozitorija i spominjanja u online medijima.
Na webinaru ćemo detaljno razmotriti prednosti i nedostatke korištenja altmetrijskih metoda, predstaviti najpoznatije altmetrijske alate te prikazati primjere korištenja tih alata i društvenih mreža u znanstvenom kontekstu, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Također ćemo dati smjernice o načinima korištenja pojedinih alata i mogućnostima njihove primjene u znanstvenom izdavaštvu.

Ivana Matijević je viša knjižničarka u Odjelu Korisničke službe Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu zadužena za pružanje bibliometrijskih usluga i edukaciju korisnika. Članica je Savjetodavnog povjerenstva za nabavu i licenciranje elektroničkih izvora, radnih skupina u sustavu Dabar te je administrator nacionalnih repozitorija, repozitorija NSK i Sveučilišta u Zagrebu. Članica je i drugih nacionalnih i lokalnih projekata i udruženja (poput LIBER-ove Radne skupine za otvoreni pristup) te uredništava nekoliko stručnih časopisa (Vjesnik bibliotekara Hrvatske, Novi uvez, Strani jezici).

Anja Majstorović je knjižničarka zaposlena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 2021. godine. U odjelu korisničke službe bavi se bibliometrijskim analizama i edukacijom korisnika. Radno iskustvo stjecala je Središnjoj medicinskoj knjižnici, Knjižnici građevinskog fakulteta i Središnjoj geografskoj knjižnici Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu. Njeno područje interesa obuhvaća bibliometriju, otvorenu znanost i otvoreni pristup informacijama. Aktivna je članica ZKD-a.

PREZENTACIJA   

Cjelovita snimka ZNAK webinara dostupna je na Youtube kanalu udruge ZNAK: https://youtu.be/7B6yULoJSho