Radionica: Kako napisati znanstveni rad koji će se svidjeti uredniku, recenzentu i čitatelju

Objavljeno: Petak, 26 Veljača 2021

Radionica: Kako napisati znanstveni rad koji će se svidjeti uredniku, recenzentu i čitatelju održana je 26. veljače 2021. od 12 do 14 h putem platforme Zoom

Voditelji:

Dado Čakalo, Arhiv za higijenu rada i toksikologiju
Vladimir Mrša, Food Technology and Biotechnology

Radionica je bila namijenjena znanstvenicima koji su se dosad susretali s izazovom prezentiranja rezultata u formi znanstvenog rada, ali u tom zadatku još nisu stekli značajnije iskustvo.

Svi znamo da se neki radovi čitaju lako i s interesom, dok druge doživljavamo kao splet zamršenih pitanja i nerazumljivih odgovora, što nas često odbije od daljnjeg čitanja. Ponekad je razlog tome loša struktura rada, a ponekad loša naracija, no u oba je slučaja vidljivo da autor nije tijekom pisanja razmišljao o čitatelju. Pritisak objavljivanja radova, kojeg svi u znanstvenoj zajednici osjećamo, često dovodi do toga da radovi služe zadovoljavanju kriterija, napredovanju u karijeri ili stjecanju prednosti u utrci za znanstvenim projektom. Stoga zaboravljamo osnovnu i najvažniju ulogu znanstvenog rada, a to je da kolegicama i kolegama pokažemo kako izgleda kamenčić koji ugrađujemo u veliki mozaik ljudskog znanja, te koliki prostor njime popunjavamo. Ne zaboravite, u vašem znanstvenom radu vi pišete priču. Bolju priču pročitat će više čitatelja, a to će vam donijeti i bolju vidljivost i prihvaćenost u znanstvenoj zajednici, te u konačnici i zadovoljavanje svih onih uvjeta i kriterija definiranih pravilnicima koje možda ne volimo, ali od kojih u našoj svakodnevici ne možemo pobjeći. Osim toga, dobro napisan rad svidjet će se uredniku časopisa i njegovim recenzentima, pa će lakše i s manje muke biti objavljen.

Pokušat ćemo sudionicima prenijeti iskustva koja smo stekli pisanjem i recenziranjem znanstvenih radova, ali i kao urednici znanstvenih časopisa koji svakodnevno čitaju i obrađuju zaprimljene radove, te donose odluku o tome koji će se radovi objaviti. Pokazat ćemo najčešće pogreške autora koje dovode do toga da neki radovi niti ne dospiju na recenziju ili da ih recenzenti odbace, iako iza njih stoji marljiv rad i vrijedni znanstveni rezultati. U konačnici, sudionici će dobiti niz praktičnih savjeta kako što bolje i efikasnije ispričati svoju znanstvenu priču i objaviti rezultate istraživanja.

Materijali:

Vladimir Mrša: prezentacija (pdf)
Dado Čakala: prezentacija (pdf)

Cjelovita snimka radionice dostupna je na Youtube kanalu udruge ZNAK: https://youtu.be/xRStXI3mNIA